Over ons

Wie zijn wij en wat doen wij?

schelpen
Wij komen allemaal uit het Brabantse dorp Someren. Ieder jaar is er in ons dorp in het eerste weekend van juli een Kennedymars. Dit is een wandeltocht van 80 kilometer die binnen 20 uur moet worden afgelegd.

Al vele jaren brachten wij met familie en vrienden dit weekend door op ‘de Schans’ het woonadres van de broers Marius en Eduard Wijlaars. In 2011 ontstond tijdens de Kennedymars het idee om voor de 50e Kennedymars in 2012 iets speciaals te doen. Hoe later het werd en hoe meer drank er vloeide, hoe spannender en groter onze plannen werden. En voilá het bierdoppenfestival werd geboren.

In januari 2012 was het dan zo ver. Er werd een organisatie-comité opgezet bestaande uit Marius en Eduard Wijlaars, zonen Max en René, nichtje Ilse Mulder en zwager Karel de Lau.

Na enkele brainstormsessies ontstond het idee om een festival te gaan houden. Daarop werden verschillende bandjes benaderd, werd er gezorgd voor voldoende vertier voor de kids en natuurlijk voldoende eten en drinken. Zelfs een heuse festival camping werd ingericht waar volop gebruik van zou worden gemaakt.

Voor ons stond meteen vast dat we zelf géén geld wilden verdienen aan het festival, alle opbrengsten zouden we schenken aan een goed doel!

De bandjes die meededen traden vervolgens allemaal gratis op, mensen van het geluid en licht werkten allemaal kosteloos mee. Mensen boden spullen aan voor een ludieke veiling en verschillende bedrijven deden mee aan sponsoring van ons doel.

Tevens wilden we graag een ‘ludiek-item’ toevoegen aan ons festival. Aan iedereen werd daarom gevraagd bierdopjes te gaan verzamelen. Deze bierdopjes konden dan op het festival worden ingeleverd en zouden vervolgens opgekocht worden door een oud-ijzer handelaar. Het geld van de bierdopjes, sponsoring , veiling en opbrengst van het festival werd geschonken aan een goed doel.

Onze eerste festival-editie was meteen een groot succes. Er werden bij elkaar 1720 kilo bierdopjes ingeleverd, omgerekend zijn dat zo’n 750.000! dopjes. We konden in 2012 maar liefst € 3500,- overmaken aan Stichting Spieren voor Spieren.

In 2013 plakten we na dit succes een nieuw festival er achteraan. We hadden ondertussen ‘naamsbekendheid’ gekregen en gelijk na de 1e editie van ons festival werden er overal bierdopjes gespaard. Op ieder feestje werden bierdopjes verzameld, wildvreemde mensen kwamen op de Schans tassen vol bierdopjes brengen. Met grote regelmaat vonden Eduard en Marius zakken met bierdopjes bij hun brievenbus. Er was een nieuwe rage geboren: bierdopjes verzamelen!

Tijdens het 2e festival hebben we de mensen gevraagd mee te denken over een goed doel. Het verhaal van de 5-jarige Len sprak ons zo erg aan dat we besloten om zijn goede doel te gaan sponsoren namelijk KiKa.

Len is zelf genezen van kanker, maar wil heel graag andere kinderen helpen. Daarnaast is Len een enorm drumtalent en samen met zijn vader, ooms en tante werd een eigen band opgericht om op te treden tijden dit festival nl. Len and Friends. Het prachtige verhaal van Len in onze nieuwsbrief ‘de bierdoppencourant ‘en het ontroerende optreden van Len met pap en vrienden zorgden ervoor dat we heel veel sponsoring en spontane donaties kregen.

Ook konden we goed merken dat mensen heel hard bezig waren geweest met het verzamelen van bierdopjes. Dit jaar werd er maar liefst 3500 kilo verzameld, omgerekend waren dat, schrik niet, 1.750.000! bierdopjes. Met het geld van de bierdopjes, de sponsoring, donaties en veiling konden we nu het prachtige bedrag van € 5750,- overhandigen aan KiKa. Daarnaast zijn we sinds dat jaar ook de trotse ’adoptie-ouders’ van Luis-Fernando uit Bolivia en hebben we met
€ 300,- Plan Nederland gesteund.

 

Bierdoppenfestival ook op social media

© 2016 Bierdoppenfestival